Ако бяхме нормална държава нямаше да се притеснявам,защото фирмата с милиони задължения към НАП се измъква,а дребния човек не може да греши и трябва да му се вземе и последната стотинка.Не може за 1 ден закъснение за разиграваш някой на всяка цена да те посети и да се чувства последния престъпник.Да не говорим,че е онкоболен.С инвалидна пенсия от 190 лв. как да не работиш като не стигат нито за лекарства,нито за текущи разходи.
Нека да има санкции и наказания,но да се подхожда според конкретния случай.
Темата е стара,но актуална.
На  27.09.2016г. подадох декларация 1 и декларация 6,при което ми ме връчена покана за връчване и съставяне на акт за административно нарушение за не подадени в срок декларации. Декларациите са за 08.2016г. и срокът е 26.09.2016г.  Осигурителните вноски са внесени на 12.09.2016г. за 08 месец.Поради факта,че бях извън града и не успях да подам същите на 26.09.2016г. и празничните дни също бяха повече и сега инспектора се аргументира ,че това е нарушение и не приема,че всички вноски назад и декларации са внесени навреме.За един ден който съм просрочил ще бъда наказан за фирма на инвалид с 1 работник. Стресът ми дойде в повече след като разбирам,че акта ще има финансово измерение.Трябва ли да се отзова на поканата?
Здравейте,
инвалид с 90 %  ТЕЛК се осигурява в ЕООД - то си. От 01.01.2015г. започна  работа на ТД в друга фирма и е решил да прекрати да се осигурява за ДОО, ще осигурява само здравно във фирмата си . Какво заявление подава в НАП?
Намерихме го.Добре,че бившата му жена ни съдейства и успяхме да го склоним да направи необходимото.Заслужаваше си.Доходът ми преди 1997г. е приличен.Мога да напиша материал по това ходене по мъките.
Подписвате декларация, че сте съгласни да Ви определят пенсията според наличните данни и после можете спокойно да издирите заветното УП-2 и да Ви преизчислят пенсията.
Ако не подадете заявлението в 6 месечен срок, ще Ви отпуснат пенсия не от датата на инвалидизирането, а от датата на подаване на заявлението.
Здравейте,
и мен ме постигна съдбата на хиляди българи да си търся документи от некоректен работодател.Имам решение от ТЕЛК 90 % и сега си търся УП- 2 от работодател който упорито се крие от всички и имуществото му е предадено на частен съдебен изпълнител.Ведомостите не са предадени в НОИ и аз не мога да си взема УП-2 което е задължително според служител на пенсионното за да ми се определи размера на инвалидната пенсия.Какви са ми възможностите? От ТК и служебни бележки възможно ли е да се вземе предвид дохода за времето преди 1997г.? Благодаря ви.
Благодаря за отговора.Като си изясня нещата ще ви пиша.Засега има объркани и объркващи прилики и разлики за мен.
Кой подава тази Декларация по чл.55 възложител или изпълнител? Не ми е ясно лицето което е изпълнител по граждански договор нали подава справка 73.
Защо се подава и тази декларация по чл.55 и от кого ? Благодаря на отговорилите.
При проверка на задължения в НАП имаме висяща сума и според служителката е от изплатен доход от друга стопанска дейност /граждански договор/ и не сме подали Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ.
За месец 12.2013г. действително има изплатен 1 граждански договор и е подадена Справка по чл.73 от ЗДДФЛ в установения срок до 30.4.2013г.
Казано ми бе,че трябва да се подаде и  Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ. за да може сумата да отиде по направление и да не е висяща.
 Декларация 55  и необходимо ли е да се подава в този случай? Благодаря.
Да това е ясно за осигуровките.
ДС не се представя в НАП.Само в Д 1 отразяваме промяната.
Благодаря.
Тази мисъл за щастието е е хубава и вярна. Само дето не я осъзнаваме и все го търсим...

Спорен и слънчев ден !
Здравейте,
Как да преназначим лице от по висока на по ниска заплата ?
Настоящата заплата 450 лв. Шефа иска да е на МРЗ - 340лв.
Може да го назначим на 4 часа, но по добрия вариант е да е на МРЗ и 8 часов работен ден.
така лицето е съгласно.
Преназначаването с ДС  или заповед е по добрия вариант и законово издържан.Т.е. фирмата няма да има проблеми с ИТ.
Въпросът е за ТРЗ специалисти и дори запознаването ми с КСО не ми дава яснота.
Формиране на средствата за работна заплата

Чл. 7.(1)
2) Управителят има право да определя персонална заплата на работниците и служителите, по своя преценка.
И как можа да стане документално това със вътрешна заповед без промяна на длъжност  и работно време или с промяна на длъжността ?
Благодаря.

 irenabrili както знаете лице в изпитателен срок няма защита .Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда (обн., ДВ, бр. 33 от 28.04.1987 г., в сила 1.01.1987 г.)
Чл. 1. (1)...При частична ликвидация, при съкращение в щата или при спиране на работа за повече от 30 дни предприятието само след предварително разрешение на съответната окръжна инспекция по охрана на труда може да уволни работници, боледуващи от някоя от следните болести:
1. исхемична болест на сърцето;
2. активна форма на туберкулоза;
3. онкологично заболяване;
4. професионално заболяване;
5. психично заболяване;
6. захарна болест.
може лицето да се надява на добрата воля на работодателя или да му предложи сам да си внася здравните осигуровки.
Благодаря на отговорилите.
На ТД също може да не му изплатят болничните,защото вече са му предложили да напусне.
Предстои му поне 6 месеца болнични и на работодателя няма да му се плащат здравни.Освен ако той не си ги внася сам за да не губи болничния.
Освен това ме интересува той ако представи болничния в НОИ поне ще намали осигуровките си към ЕООД .За мен това е казус тъй като ми се случва за първи път.Може би методистите на НОИ ще ми отогорят.
Да има през 2009 година.След това е регистрирал ЕООД и започнал дейност неуспешна.
Здравейте.
Лице осигуряващо се в ЕООД и на ТД внезапно се разболя .Според мен няма право на болнични тъй като се осигурява на ниския процент в ЕООД и на ТД е от 1 март 2013г.
В тази ситуация е поради финансова нестабилност.
Какво се прави в тази ситуация? Може ли да промени % на осигуряване поне или със задна дата от началото на годината.Губи болнични и евентуално трудоустрояване може би.
Повтарям има осигуровки,но на ниския процент в ЕООД.
Жалко,че му е поставена най лошата диагноза.Неизлечимо болен.
Имам подадена декларация-образец № 1 “Данни за осигуреното лице” от осигурителя в НАП.
Имам ОК от 2000 г..В нея трябва ли да се нанесе този ос.стаж от ГД.Казвам стаж, защото имам удържани соигуровки за ДОО и ЗО?

Здравейте.
Имам граждански договор от декември 2012г. пълен месец, от който имам удържани суми за ДОО и ЗО.
Вписва ли се този стаж в трудова или осигурителна книжка ?
Ще бъде ли признат в Бюрото по труда и само СИС ли доказва този стаж ?
/осигуровките са над МРЗ/
Благодаря на отзовалите се.